Integrarea bonei

Integrarea bonei in viata copilul, dar si a familiei este o etapa foarte importanta, in a stabili o relatie durabila si de incredere.  In acest sens ar fi bine ca unul dintre parinti sa isi rezerve din timp o perioada  pentru a sta acasa impreuna cu noua bona. Aceasta perioada poate varia in functie de fiecare familie si copil in parte, de obicei dureaza cateva saptamani.
Copilul va avea mai multa incredere in a relationa cu o persoana noua, daca o vede pe mama lui facand asta si mai mult, daca se simte in siguranta, iar mama ofera  aceasta siguranta.

In acest mod bona il va cunoaste mult mai repede si bine pe copil, deoarece va participa alaturi de parinte la rutina zilnica. Un alt aspect important al acestui proces de acomodare este verificarea compatibilitatati dintre adulti, stand alaturi de parinte vor discuta in detaliu modalitati de  educare, obiceiuri familiare, asteptari reciproce etc.

Este important ca in aceste saptamani mama sa il lase treptat pe copil si bona singuri (de exemplu prima data va merge la bucatarie, apoi sa duca gunoiul, apoi la magazin etc.). Parintii trebuie  sa ii explice copilului ce se petrece, indiferent cat e de mic si sa il anunte de fiecare data cand pleaca, asigurandu-l ca se va intoarce.  Se recomanda crearea unui “ritual” la plecare,  sa fie cat mai scurt, senin si pe intelesul copilului. Chiar daca la inceput poate fi suparat de plecarea mamei, cand va realiza ca parintele se intoarce asa cum a promis, va capata incredere. Plecand pe ascuns poate fi mai usor pentru parinte, deoarece va evita plansul copilului sau sentimente de vinovatie, insa va fi mult mai greu pentru copil nestiind ce se intampla cu el si daca va veni mama inapoi, iar pe viitor despartirile vor fi tot mai grele.
Avantajele pe care le aduce perioada de integrare a bonei in familie sunt semnificative pentru toti  cei implicati, fiind un element cheie in succesul relatiei lor.

Contributia agentiei Coparentis in perioada de acomodare si integrare a bonei, este de a tine legatura atat cu familia cat si cu bona, pentru a ii ajuta sa comunice mai usor si sa treaca peste blocajul de inceput.

Aici aveti un ghid pe care sa il parcurgeti in perioada de integrare si acomodare a bonei

Acomodare si integrare bonei