Nemultumirile bonelor

Provocarile sunt inevitabile la fiecare job, dar profesia de bona implica provocari de alta natura, mai ales datorita faptului ca o bona adevarata se va implica si afectiv la locul de munca. In cazul in care aveti in casa o bona deosebita, ar fi bine sa  aveti in vedere urmatoarele aspecte, pentru a nu leza relatia pe care o aveti, determinand-o sa demisioneze.

  1. Sarcini de lucru si ore solicitante

“Prea multe ore, salar prea mic – de asemenea am fost si foarte neapreciata. De multe ori, in cazul acestui job, parintii profita de timpul tau.” Doamna Maria

Cand un parinte vine acasa tarziu in mod frecvent, fara a anunta din timp sau ii cere bonei sa lucreze in timpul orelor libere, o bona poate sa se simta nemultumita si coplesita de volumul de lucru.

Parintii trebuie sa respecte timpul liber al bonei. Daca acestia au nevoie ca bona sa vina mai repede sau sa stea pana tarziu, trebuie anuntat din timp si verificat diponibilitatea acesteia.

  1. Responsabilitati in schimbare

“Am lucrat pentru o familie care m-a angajat pe postul de bona, dar s-a dovedit a fi post de menajera/bona. A trebuit sa fac curat intr-o casa cu 2 dormitoare, plus sa am grija de toti ceilalti.” – Doamna Ioana

Atributiile, chiar si modul in care acestea sunt indeplinite – trebuie specificate in prealabil

De fiecare data cand apar schimbari sau completari la lista cu atributii a bonei, parintii trebuie sa se consulte cu bona pentru a vedea, daca aceasta este de acord cu noul volum de munca. Si bineinteles, platit in plus.

  1. Aspectele salariale

“Familiile nu inteleg intotdeauna ca acest job este mijlocul nostru de trai. Este corect ca noi sa fim platite pentru sarbatori si concedii.” – Doamna Mihaela.

Neintelegerea despre salarii este un motiv standard pentru care oamenii se despart. Bonele vor sa fie platite corect pentru munca pe care o depun, dar parintii incearca sa economiseasca sau nu stiu cu exactitate care ar fi un salar corect, ca ei trebuie sa plateasca orele suplimentare, concediile sau ca ei trebuie sa le dea bonelor o marire de salariu, mai ales daca atributiile acestora cresc.

  1. Depresie si Dorul de casa

Acest aspect este frecvent intalnit in cazul bonelor interne. Fiind ingradit in casa altcuiva pentru o perioada lunga de timp, in fiecare zi, fara aproape nici o interactiune cu adultii, este reteta pentru nemultumire si frustrare. “Cand locul de munca este si spatiul de locuit, este greu sa simti ca ai timp liber, doar daca alegi sa pleci cand esti in afara orelor de program,” explica Cristina.

Parintii pot incuraja activitati ce permit bonelor sa stabileasca cercuri sociale si sa dobandeasca noi experiente in timpul serviciului, precum iesitul cu copiii la plimbare in parcul din oras, la gradina zoologica, la muzeu sau la locul de joaca, si sa se alature grupurilor de la locurile de joaca. Mai mult, parintii trebuie sa inteleaga si sa respecte nevoia de intimitate si timp liber a bonelor.

  1. O schimbare in Viata Privata

In momentul in care se ivesc situatii personale, precum logodna, casatoria, intoarcerea la scoala, pierderea mijlocului de transport sau aparitia unei boli, bonele sunt de multe ori nevoite sa se relocheze sau sa demisioneze – exceptand cazul in care se stabileste un acord in care bonele pot sa isi indeplineasca atat atributiile de la locul de munca, cat si relatiile personale.

  1. Filozofii diferite referitoare la cresterea copilului

“Am demisionat deoarece nu am fost de acord cu mentalitatea parintilor in ceea ce priveste modalitatea de crestere a copilului (acestia au refuzat sa protejeze casa impotriva accesului copilului si am fost ingrijorata pentru siguranta lui).” – Natalia.
Toti parintii prefera ca propriile valori si convingeri despre ingrijirea copilului sa fie luate in considerare de catre bonele lor. Totusi, angajarea unei bone inseamna si incredere in aptitudinile ei, dandu-i  libertatea de a-si asuma raspunderea cu privire la detalii minore.

  1. Eforturi neapreciate
    “Parintii copilului au profitat de mine de multe ori. In plus, am fost foarte prost platita. M-am simtit neapreciata. Am suportat sa stau acolo 1,5 ani deoarece i-am iubit prea mult pe copii.” – Doamna Elena.

Poate fi o munca platita, dar sa ai grija de un copil necesita marinimie, angajament si cateodata, compromisuri. Parintii trebuie sa remarce eforturile unei bone din cand in cand, in special la ocazii precum zile de nastere.

  1. Comunicare gresita

“Job-ul meu era sa iau copilul de la scoala si sa il las unde trebuia. M-am prezentat la scoala de mai multe ori cand copilul era scutit – parintii nu m-au contactat niciodata si nu au incercat sa faca efortul de a comunica cu mine.” – Silvia

O relatie bona-parinte implica doua parti din medii diferite, cu un obiectiv comun, acela de ingrijire re a copilului. Fara o comunicare clara si constanta, dezamagirea si indignarea pot sa apara.

Organizeaza o intalnire zilnica de doua minute, la finalul fiecarei zi, pentru a discuta despre lucrurile care s-au petrecut in cursul zilei. La sfarsitul fiecarei saptamani sau o data la doua saptamani, organizati o intalnire mai lunga pentru a discuta aspectele ce sunt in desfasurare si despre alte aspecte noi.

Urmeaza un curs acreditat pentru bone