Reguli pentru familiile cu bone

Cand familiile angajeaza o bona, acestia se trezesc intr-o lume complet noua, cu reguli nescrise, asteptari si multe schimbari. Iata o lista cu sfaturi pentru gasirea bonei potrivite si pentru mentinerea unei relatii bune de munca.

NU iti trata bona ca pe familia ta – dar ofera-i un loc de cinste. Cu cat bona petrece mai mult timp cu familia ta, cu atat ea devine parte din viata ta. In timp ce o relatie buna poate sa amplifice respectul si devotamentul unei bone, multe prefera sa prioritizeze respectul profesional decat intimitatea.

NU ii cere sa curete toaleta. In timp ce majoritatea bonelor vor gati, vor face curatenie si vor spala hainele copiilor, acestea ar putea fi deranjate daca le cereti sa isi extinda gama de activitati casnice. E bine sa existe o diferenta de statut in casa voastra intre menajera si bona.  Daca doriti sa adaugati mai multe pe lista de responsabilitati a bonei, faceti-o deschis si direct, explicandu-va motivul – poate ca copilul este acuma la scoala in cea mai mare parte din zi- astfel incat sa nu se simta ofensata.

ASTEPTATI-VA sa fiti geloasa. Ca mama, este perfect normal sa va simtiti geloasa pe bona, mai ales daca sunteti parinte pentru prima data si v-ati intors la locul de munca. Odata ce veti vedea ca nimeni nu va poate inlocui, va va fi mai usor. Intre timp, incercati ori de cate ori puteti sa sa ramaneti conectati si sa petreceti timp de calitate cu copilasul.

Nu scade din salarul bonei cand ramai fara bani. In vremuri grele, evitati sa puneti salarul bonei pe lista de taieri. Bona poate primi vestea elegant, totusi, aceasta va veni cu argumente contradictorii. Cand ati primit mariri de salar, optiuni pentru actiuni si bonusuri, bona dumneavoastra a primiti si ea mariri de salar? Din punct de vedere practic, asigurati-va ca bona dummeavoastra se descurca cu noul salariu. In timp ce taierile dumneavoastra de buget pot rezulta in mai putine drumuri la mall, bona ar putea avea probleme in a-si acoperi cheltuielile de baza.

Fixati principiile de baza. Abordeaza cat mai multe probleme concrete de munca la inceputul relatiei. Discutati cand bona cand poate sa isi ia concediu (multe familii acorda concediu cand merg si ei) si optiunile de rezerva in momentul in care ea se imbolnaveste. Totodata, va trebui sa ii stiti si programul liber. Va putea stea pana tarziu daca este anuntata in ultima clipa si veti putea sa o platiti suplimentar?

Sa aveti un frigider plin. Indiferent daca va aprovizionati dumneavoastra bucataria sau bona face cumparaturile, asigurati-va ca aveti mancarea careia ei ii place si ei. Majuritatea bonelor full-time nu isi aduc mancare la locul de munca. Ele se asteapta sa manance ce este la dumneavoastra in frigider. Nu o lasati sa fie infometata!

NU te speria cand copii numesc bona “Mami”. Nici o mama nu vrea sa isi auda copilul spunandu-i altei femei Mama, dar respira adanc si gandeste-te bine inainte sa iti versi nervii pe ea. Aceasta este o faza normala pentru copil si un semn ca s-a creat o legatura intre copil si bona. Cand i se spune Mama, o bona buna va corecta copilul, vorbind despre ce s-a intamplat cand Mama vine acasa, sugerand sa ii faca un desen mamei sau sa ii dea un telefon.

Nu ascunde o camera video in casa. Daca esti suspicioasa, vorbeste cu bona ta despre ingrijorarile tale, in loc sa cumparati camera video. Daca nu gasiti raspunsul pe care il asteptati, inseamna ca aceasta femeie nu este potrivita ca si bona pentru familia voastra. O alta optiune este de a aparea din senin in timpul de lucru al bonei, pentru a va da seama de ce se intampla cu ei. Surprinzator, mai multe bone au spus ca nu s-ar supara sa existe o camera video, daca le este comunicat in prealabil. Ideal, ar trebui sa spuneti acest detaliu in timpul procesului de angajare, pentru ca bona sa inteleaga ca aceasta este o conditie a locului de munca.

Nu incerca sa platesti sub media pietei. Daca nu va permiteti salarul unei bone in zona voastra, nu vanati chilipiruri. Poate veti gasi o bona care se va conforma salarului pe care il oferiti, dar, care in cele din urma va demisiona in momentul in care va realiza ca este slab platita, sau va acumula experienta pentru a gasi un loc de munca ce ofera un salar mai mare. Mai bine va lasati copilul la o cresa buna si la un pret convenabil, decat sa il lasati cu o bona fara experienta si nemultumita. Puteti sa cautati sa impartiti o bona cu o alta familie, pentru a mai reduce din costuri.

Nu luati “da” ca pe un raspuns. Multe bone vor spune “da”, in timp ce in sinea lor striga “nu”. Deseori este greu pentru bone sa fie directe deoarece nu vor sa isi jigneasca angajatorul, pentru ca sunt ingrijitori innascuti sau pentru ca nu le plac confruntarile. Daca i-ati cerut sa lucreze suplimentar, sa aduca hainele de la curatatorie sau sa faca cina in fiecare seara, si ea a fost de acord, cautati indicii sa vedeti daca chiar vorbeste serios. A facut contact vizual? Pare mai tacuta decat de obicei? Acest mod ar putea fi felul ei de a spune ca profiti de ea.

Fiti pregatite pentru izbucniri. Viata unei bone este de rutina, fara evenimente, dar exista si momente dramatice, de regula cand este o problema cu vreun parinte. Izbucnirile pot duce la sfarsitul relatiei, dar pot sa si lamureasca problemele si sa puna lucrurile pe drumul cel bun.

URMEAZA-TI instinctul. Unii parinti stiu ca este ceva in neregula despre o bona angajata recent, dar dureaza prea mult pana iau masuri. Parintii se simt vinovati pentru ca au luat decizia de a o angaja sau sa isi forteze copilul sa se obisnuiasca cu noua ingrijitoare. Unele au probleme in a recunoaste ca si-au pus copilul in maini gresite.

Gandeste-te la genul de bona de care familia dumneavoastra are nevoie. Exista genuri diferite de bone. Absolvente de facultate sau doar de liceu, native si imigrante, cu acte sau fara acte, femei care vad acest job ca pe o cariera si altele care o fac ca un mijloc pentru atingerea unui scop. Daca aveti nevoie de cineva care sa aiba grija de casa, atunci cautati o femeie cu experienta, care vede acest job ca pe o cariera. Daca va doriti ca prezenta dumneavoastra sa fie resimtita in fiecare zi, asigurati-va ca nu angajati pe cineva care se simte deranjat de influenta dumneavoastra legata de program, dieta si disciplina.

Nu lasa lucrurile mici nediscutate. O relatie cu o bona este ca un mariaj. Daca nu comunicati, micile iritatii se pot transforma in ceva mai mare. Deseori este greu pentru parinti sa fie directi, dar si mai greu pentru o bona. Straduiti-va sa discutati, dar amintit-va sa puneti in balanta aspectele negative, daca sunteti multumita cu ea, per ansamblu. Spune-i ca esti norocoasa ca o ai. Dupa care spune-i problemele.

Nu angaja pe cineva ca si tine – angajeaza pe cineva care te completeaza. Ar putea sa iti placa de bona care sta pe canapea in fata ta pentru ca aproape poti sa ii citesti gandurile. Dar asta nu inseamna ca este o potrivire buna. Daca esti o persoana obsedata de control, atunci va trebui sa iti asumi problemele ce vor urma. Daca esti o persoana relaxata, la fel ca si bona, atunci inseamna ca vor fi anumite situatii de haos. Gandeste-te la ce fel de echipa doresti sa faci impreuna cu ea.

Nu fi zgarcita la bonusul de Craciun. Daca este o perioada din an in care strazile din vecinatatea dumneavoastra forfotesc, atunci acea perioada este Craciunul. Bonele vor intreba alte bone despre bonusuri si daca sunteti zgarcite, atunci ea se va simti rusinata in fata celorlalte bone si neapreciata de catre dumneavoastra.

Concepe evaluari periodice de performanta. O evaluare o data sau de doua ori pe an este o idee grozava pentru bone. Lucrand doar in casa, poate sa fie izolant si frustrant. Bonele apreciaza cand sunt luate in serios, iar o evaluare este o modalitate buna de a scoate in evidenta faptul ca ele sunt profesioniste in acest job.

Accepta faptul ca acesta este un proces de invatare. Asteptati-va sa faceti greseli cand angajati o bona. Ati putea descoperi ca relatia este prea intensa pentru dumneavoastra si ar fi indicat sa cautati un centru de ingrijire pentru copii, crese. Ati putea realiza ca experienta este mai importanta pentru dumneavoastra decat educatia si ca ati facut o alegere gresita. Nu merita sa va faceti mustrari de constiinta. Luati-o ca pe o lectie invatata.

Pregatiti-va pentru interviu. Nu puteti avea prea multe intrebari. Cititi tot ce gasiti despre bone si interviuri. Clarificati ce este important pentru dumneavoastra si luati in calcul stilul dumneavoastra de crestere si educare a copilului. Exista o multime de intrebari pe care le puteti gasi pe internet, de la disciplina, la rezolvarea problemelor medicale, pana la preferintele bonelor legate de petrecutul timpului, sau daca prefera activitatile in aer liber sau in casa.

Nu supraveghea la milimetru. Nimanui nu ii place ca seful sa ii sufle in ceafa, iar bonele nu fac exceptie. Verific-o din cand in cand si intreaba-ti copilul despre ce crede despre ea. Dar, in momentul in care legatura de incredere se formeaza, relaxeaza-te si las-o sa isi faca meseria. S-ar putea ca ea sa nu procedeze exact cum vreti dumneavoastra, dar daca copilul este fericit, sanatos si in siguranta, s-ar putea sa fie de ajuns.

Ofera-i cuvinte de lauda.  Sa fii bona este un lucru destul de dificil, fara prea mult statut social. Cateva incurajari si cuvinte de lauda ii vor ridica moralul. Daca va ganditi ca viata dumneavoastra nu ar putea sa se desfasoare fara bona dumneavoastra, sau ca ea isi face treaba in cel mai bun mod, asigurati-va ca ea stie lucrul asta.

Presupune ca bona este atenta. Daca este un lucru pe care bona il detesta, acela este cand oamenii cred ca sunt prea naive sa isi dea seama de anumite lucruri. Bona ta este complet constienta de tot ce se petrece in casa dumneavoastra. Ea stie ca sunteti iar insarcinata, ca va mutati la periferie, sau ca copilul dumneavoastra are probleme la scoala. Incercati sa nu ii ascundeti secretele pentru mult timp, in special acelea care ii pot afecta serviciul.

Nu te astepta ca ea sa fie Superwoman. Da, bona este platita sa isi faca treaba, dar sa nu aveti asteptari suprarealiste. Daca va este greu sa faceti cumparaturi cu doi copii si sa aduceti cumparaturile in casa, asa ii va fi si ei. Daca va doriti ca ea sa se joace cu copilul, sa ii citeasca si sa mearga cu el la locul de joaca, nu va mirati ca rufele nu sunt impaturite la finalul zilei.

Angajeaza bona pe care o doresti

Anunturi bone