Motive pentru incheierea unui contract cu viitoarea bona

Incheierea unui contract cu bona este un lucru vital si avantajos, nu doar pentru familie, ci si pentru bona. Tipul de contract poate sa  fie unul standard sau unul de prestari servicii, in cazul in care bona are PFA. Prin intermediul contractului se vor stabili clar sarcinile si indatorirle bonei, precum si programul de munca si conditiile de incheiere a colaborarii. Stabilirea de la inceput a clauzelor contractuale, contribuie pozitiv si la eliminarea complicatiilor care se pot ivi pe parcurs si care pot avea un impact negativ asupra intregii familii, sau a bonei, dar mai ales pentru responsabilizarea celir doua parti implicate.

Contractul incheiat intre bona si familia angajatoare nu trebuie incheiat la notar, fiind suficienta doar inregistrarea acestuia la Administratia Financiara locala. Clauzele contractului de angajare a bonei vor face referire la obligatiile ambelor parti stabilite de comun acord si programul de munca, prezente si in fisa postului, identitatea si datele personale ale persoanelor care semneaza contractul, locul desfasurarii activitatii, salariul de baza si posibilitatea modificarii acestuia in functie de existenta unor evaluari saptamanale, lunare, semestriale sau anuale. Se va mentiona de asemenea, perioada contractuala, cu posibilitatea prelungirii aferente, perioada de proba si data in care se produc efectele contractului. Avantajele unui contract exista in cazul ambelor parti, dupa cum urmeaza:

Avantajele Dumneavoastra ca angajator:

 • Stabilirea regulilor de ingrijire a copilului/copiilor: in acest fel, parintii se asigura ca transmit clar regulile stabilite bonei, si bona este informata cu privire la cerintele de ingrijire.
 • Prevenirea situatiilor in care se poate face abuz de pozitie: se mentioneaza clar beneficiile si drepturile bonei, astfel evitandu-se neclaritatea intelegerilor verbale de pe urma carora ar putea interveni cu usurinta neintelegeri
 • Protectia informatiilor confidentiale: in special in cazul bonelor interne care vor locui cu dumneavoastra, trebuie sa va luati anumite masuri de siguranta in ceea ce priveste divulgarea de catre aceasta a informatiilor personale si private ce tin de familie. Un contract cu astfel de clauze va asigura protectia informatiilor confidentiale.
 • Stabilirea clara a salariului bonei, fara risc de acuzatii de plata inechitabila: incheierea unui contract cu bona, care sa contina o astfel de clauza va ofera Dumneavoastra ca angajatori protectie impotriva acuzatiilor de nerespectare a platilor (plata pe ora, plata pe ore suplimentare, etc.).
 • Clauza de incheiere/reziliere a contractului: pentru a evita acuzatiile de concediere/reziliere abuziva, contractul va trebui sa specifice clar termenii de incetare a muncii in raportul angajator-bona.
 • Stabilirea fisei postului: aceasta va stabili care este relatia dintre familie si bona, prin aceasta bona obligandu-se la respectarea contractului.
 • Perioada de proba: contractul va contine in mod clar care este perioada de proba in care familia are dreptul de a analiza si evalua comportamentul si aptitudinile bonei.
 • Modificari salariale: Contractul incheiat cu bona va contine si o clauza care face referire la modificarile salariale privind venitul bonei, care in general se face in functie de anumite evaluari.

Avantajele bonei ca angajat:

 • Incheierea unui contract cu familia pentru care veti lucra va va asigura sarcini clare si bine definite, fara riscul de a vi se supraincarca programul cu sarcini suplimentare. Se vor evita astfel situatii neplacute in care se poate ajunge foarte usor, si care pot fi in detrimentul bonei. Atasarea fisei postului la contract va elimina complet acest risc.
 • Un contract va va da dreptul la concediu medical si zile de odihna conform legislatiei in vigoare, pe care angajatorul se obliga sa le respecte. Un acord verbal nu e intotdeauna definitiv, dar un contract poate preveni astfel de situatii neplacuta pentru bone.
 • Un contract standard sau de prestare servicii, va va oferi dumneavoastra ca bona vechime in munca, precum si contributiile aferente la sistemul de sanatate, pensii, somaj, etc. Se evita si penalizarile aplicate in cazul contractelor sau a muncii „la negru”, care pot in multe cazuri parea avantajoase pe termen scurt.

La fel ca si in cazul angajatorului care este protejat prin contract de incalcarea clauzelor, la fel si bona beneficiaza de acest tip de protectie legala. Riscurile de abuz sunt astfel eliminate si pot fi aduse in fata legii in cazul in care este nevoie.

Gaseste o bona cu experienta

Bone disponibile