Bona sau cresa?

Cei mai multi parinti sunt nevoiti sa inceapa munca, inainte ca copilul  sa poata merge la gradinita sau chiar la scoala si atunci trebuie sa aleaga intre a lasa copilul cu bona sau a-l duce la cresa. Aceste doua optiuni sunt cantarite in amanunt, deoarece fiecare are plusuri si minusuri. Nu exista o solutie ideala, mai ales datorita faptului ca fiecare copil e diferit si fiecare familie are propriile nevoi si tabieturi, de aceea fiecare trebuie sa isi ia deciziile conform nevoilor sale.

In primul rand se ia in calcul bugetul, o cresa privata poate fi la fel sau mai  costisitoare decat o bona, in schimb o cresa de stat este semnificativ mai ieftina fata de serviciile oferite de o bona. Daca situatia financiara nu permite astfel de alegeri atunci ramane o singura varianta: cresa de stat.
Varsta copilului este de asemenea un factor important, un copil in jur de 1 an se va adapta mai greu la cresa fata de unul de 2-3 ani care incepe sa vorbeasca si sa isi exprime nevoile. Multi parinti cred ca ii fac copilului un bine ducandu-l in colectivitate pentru “socializare”. E bine in primii ani copiii au nevoie de adulti pentru a socializa si a invata, dar mai ales pentru a consolida relatia de atasament. Doar cu un atasament sigur si de incredere , va deveni independent si va putea face fata mai usor frustrarilor si competiteti ce va urma.
Un dezavantaj al cresei este frecventa cu care copilul se imbolnaveste, abia dupa 3 ani copilului ii se va intari sistemul imunitar si va putea sa faca fata mai usor bolilor. In plus un copil de 1, 5 ani va accepta mult mai greu tratament medical fata de un copil mai mare.
In schimb cel mai mare dezavantaj al bonei este posibilitatea mare de a alege o persoana nepotrivita familiei si copilului, poate fi o neserioasa si atunci cresa ramane pe primul plan.

Pentru a ii ajuta pe parinti in aceasta alegre grea enumaram o lista de avantaje si dezavantaje:

 

Avantaje cresa:

+ este posibil sa invete mai repede mersul la olita, mancatul de unul singur, vorbitul si imbracatul

+ costul cresei de stat ( pentru cresele private pretul variaza mult)

+ experienta educatoarelor (desi asta nu garanteaza ca sunt potrivite in ceea ce fac, uneori educatoarele de la cresa pot fi chiar un mare minus)

+ socializarea si respectarea regulilor ( este un plus doar pentru copiii mai mari)

 

Dezavantaje cresa:

-se poate imbolnavi mult mai des

-datorita competitiei dintre copii si a altori lucruri care se intampla in jurul lor fara sa li se explice de ce, copilul aduna multe frustrari si nelinisti, care se pot exterioriza in moduri variate si neplacute

-copiilor care nu vorbesc le este greu sa ceara ce au nevoie sa sa spuna ce ii supara, astfel isi formeaza o realitate improprie

-anxietatatea de separare in cazul cresei este  mai puternica deoarece, perioada de acomodare este foarte scurta sau absenta

– alimentatia, pentru parintii care tin mult la alimentatia copilului, in acest caz este foarte greu de controlat

– copilul mic are nevoie de atentia pe care o educatoare nu o poate oferi, deoarece o grupa depaseste 10 copii

 

Avantaje bona

 

+ mediul ii este cunoscut copilului si se simte in siguranta

+ parintii pot sa stabileasca ce fel de activitati sa aiba pe parcursul zilei

+ alimentatia este controlata de catre parinti

+ bona ii ofera atentia necesara celui mic, dandu-i voie sa aleaga  jucariile si ritmul activitatilor care ii plac

+bona il va scoate pe cel mic mult mai mult afara decat educatoarele de la cresa

+program flexibil (inclusiv in weekend sau seara)

 

Dezavantaje bona:

 

-poate sa fie o persoana nepotrivita sistemului vostru familial

-exista riscul de a renunta la job de pe o zi pe alta

-poate sa nu asculte indicatiile date de parinti si sa fie dezinteresata de copil (va puteti da seama din atitudinea copilului fata de ea)

Doresti o bona?

Anunturi bone